Er du et A- eller B menneske?
Er du en af dem, der springer op af sengen hver morgen, og har fået ordnet både rengøring og løbetur inden klokken bliver 10, så er du højest sandsynligt et A menneske. Bruger du omvendt snooze-knappen lidt for mange gange og har svært ved at komme op, hører du i stedet til hos B-menneskerne.
Der findes rigtig mange gode grunde til, at vi er så forskellige, når det kommer til døgnrytme, og det hele kan koges ned til begreberne A- og B-menneske. Det hele har noget med vores indre ur at gøre, som faktisk er ret magtfuldt, og mere eller mindre kontrollerer vores døgnrytme. Det indre ur består af en lille samling af hjerneceller, som får signaler om lys og mørke, og som styrer alt lige fra kropstemperatur til frigivelse af hormoner og også vores søvn.
Der er altså en rigtig god grund til, at du måske ikke altid er lige så frisk og veludhvilet, som dine A-menneske-kollegaer når du træder ind på din arbejdsplads mandag morgen. Men hvorfor er vi så forskellige? Nogle forskere mener, at det er forudbestemt for os og skyldes vores gener, men heldigvis kan du med lidt rygrad forlade gruppen af B mennesker og springe tidligt op sammen med A-mennesker. Det kræver bare lidt tålmodighed og ændring af mange års snoozeri og vågne aftentimer.
Det kendetegner A-mennesker
A menneskerne er dem med masser af overskud om morgenen og mindre overskud om aftenen. Hvis du er et A menneske, har du måske svært ved at holde dig vågen til en film på sofaen efter klokken 21, men til gengæld er du tidligt ude af fjerene og hurtigt i gang med dagens gøremål. Kan du nikke genkendende til nedenstående, så er du med garanti A-menneske:
- Springer ud af sengen om morgenen – ofte før vækkeuret ringer.
- Trives bedst med arbejde i dagtimerne, hvor energiniveauet er højest.
- Dyrker mere motion end dine B-menneske-venner.
- Sover tidligt om aftenen.
- Er struktureret både privat og arbejdsmæssigt.
Udover ovenstående vil A mennesker også typisk få mere i løn end B-mennesker, ligesom de ofte har et bedre helbred, fordi de sover i flere timer.
Det kendetegner B-mennesker
Er du derimod et B menneske, ja så er det ikke ligefrem i morgentimerne, at du er mest aktiv. Du er ofte søvnig om morgenen, men til gengæld fyldt op med energi og koncentration om aftenen. Hvis du kan identificere dig med nedenstående, så er du højest sandsynligt et B menneske.
- Energiniveauet er højest først på aftenen, hvor du også koncentrerer dig bedst.
- Du vågner op og føler dig stadig søvnig.
- Du er knap så struktureret, og har ikke så stort et behov for orden.
- Du bruger lang tid på både at falde i søvn og stå op.
B mennesker trives ofte bedre i weekender og ferier end på hverdage, da de her får mulighed for at tilpasse deres døgnrytme. Samtidig får B mennesker generelt mindre søvn end A mennesker, fordi de falder senere i søvn, men ofte er tvunget til at stå tidligt op alligevel på grund af arbejdstider. B menneskers yndlingsmåltid er typisk aftensmaden, og de indtager desuden ofte mere sukker end A mennesker.
Vane eller genetik?
Vores døgnrytme er bestemt af en biologisk faktor og en ekstern faktor. Den biologiske faktor ligger i vores gener, og den er derfor svær at ændre på. Den eksterne faktor kan man dog selv være herre over, og den er faktisk endnu stærkere end det, vi har med biologisk. Det er således muligt for dig at lave om på din vane og gøre op med genetikken ved at vende din døgnrytme.
Når man skal ændre sine vaner, kræver det både tålmodighed og gåpåmod. Hvis du gerne vil gå fra B-menneske til A-menneske, skal du vende din døgnrytme ved at gå tidligere i seng om aftenen og tvinge dig selv tidligt op om morgenen. I starten betyder det en kortere nattesøvn, fordi du er vant til at sove senere, men med tiden kan den eksterne faktor vendes, og du kan gøre op med dine vaner som B menneske.
Udover tålmodighed og rygrad er der også nogle andre ting, du kan gøre for, at omvæltningen bliver lidt nemmere for dig selv. De fleste B mennesker hader lyden af deres alarm om morgenen, og du bør derfor gøre morgenvækningen lidt mere behagelig med for eksempel radio, en rolig melodi eller måske din yndlingssang. Særligt i de kolde og mørke vintermåneder kan det være ekstra svært at komme ud af fjerene, og mange af os har tendens til kun at tænde enkelte lys, når vi gennemgår vores morgenrutine. Sørg for at mere lys er tændt og gardinerne trukket fra, så du får mere lys med det samme – det kan hjælpe en smule på både energi og humør. Gør dine morgener til en fast og nem rutine, så kroppen altid ved, hvad den skal gøre. Læg dit tøj frem aftenen før og sørg for, at alting er nemt om morgenen. Sidst men ikke mindst er det afgørende at få et godt, sundt og nærende morgenmåltid, så er du klar til at starte dagen – præcis ligesom dine med-A-mennesker!