Tips og tricks til at få din nattesøvn tilbage
Er du en af dem, der stadig ligger lysvågen, når klokken siger 2 om natten? Mange kender det. Tankerne flyver derud af, mens man ihærdigt forsøger alt hvad man kan, men kroppen kan bare ikke falde til ro. Jo længere tid der går, jo mere frustrerende bliver det – og jo mere frygter man morgendagen, som højest sandsynligt bliver en lang mandags-lignende en af slagsen. Det kan være enormt frustrerende ikke at kunne falde i søvn, når man egentlig føler sig træt, og har en lang dag foran sig – men ikke desto mindre så kan det være en hård kamp for mange.
Men hvad gør man, hvis man ikke kan sove? Der findes masser af tips og tricks til en bedre søvn, og det har vi hos Sengefabrikken sat os for at formidle videre til jer. Vi synes nemlig, at alle fortjener en god nattesøvn.
Tag et kig på din sundhed
Du har helt sikkert hørt det mange gange før. Det med at man skal dyrke motion, stoppe med at ryge og undgå alt for meget alkohol – men der er altså noget om det. Rygning er på alle måder usundt, og det kan faktisk også påvirke din søvn i en negativ retning. Det samme er gældende for alkohol, så selvom det kan føles som om, at øjenlågene bliver tungere efter et glas vin, så er det altså ikke ens betydende med, at det er en god søvn, man får.
Vores generelle sundhed har stor betydning for vores velvære – og det samme har vores søvn. Alt det usunde, som for eksempel rygning og alkohol, påvirker vores søvn negativt, hvilket får betydning for vores livskvalitet og overskud.
Begræns din skærmtid
Vi elsker at have skærme med i seng! Så kan vi nemlig svare på dagens sidste mail, scrolle lidt på sociale medier eller se et afsnit af vores yndlingsserie. Det er bare ikke særlig hensigtsmæssigt at have skærmen med i seng, hvis man kæmper lidt med nattesøvnen.
Det kan nemlig virke harmløst at tage sin telefon eller tablet med i seng, men faktisk kan det have enormt negative konsekvenser både for vores søvnkvalitet og længden af vores søvn – og dermed også for vores generelle helbred. Skærmtid lige før sengetid kan i mange tilfælde medføre, at det tager længere tid for os at falde i søvn, ligesom forskning har vist, at det blå lys fra skærmene undertrykker det natlige søvndyssende hormon melatonin, og samtidig aktiverer nerveceller, der holder os vågne.
Faste sengetider
Et andet tip du kan benytte dig af, hvis du kæmper lidt med at falde i søvn om aftenen, er at opretholde en fast døgnrytme. Efter en ferie eller bare en forlænget weekend med andre sengetider end i hverdagen, kan det være svært at komme tilbage til normale sovetider. På den måde får man hurtigt en forsinket døgnrytme i takt med, at man går senere i seng og står senere op.
Hvis du har lidt problemer med at falde i søvn, er det således vigtigt, at du opretholder en regelmæssig døgnrytme ved at stå op og gå i seng på et fast tidspunkt – også i weekenden og i ferier. Og så skal du overveje at droppe middagsluren, så du er godt og grundig træt, når din faste sengetid melder sin ankomst.
Et godt sovemiljø
Et godt sovemiljø kan også være afgørende for vores søvn. Først og fremmest skal soveværelset være helligt, og dermed ikke et rum, man bruger til at arbejde i eller til at se fjernsyn i. På den måde vil det være helt naturligt for dig, at du ikke skal alt muligt andet, når du træder ind i dit soveværelse.
Der findes også andre ting, som du hurtigt kan gøre for at skabe et dejligt og helligt sovemiljø. Det er en stor fordel at investere i en god madras og sørge for, at temperaturen i soveværelset aldrig bliver for varm. Hos Sengefabrikken har vi et stort udvalg af åndbare produkter – det har vi også skrevet et indlæg om her. Samtidig kan det være en god idé at have mørklægningsgardiner og sørge for, at soveværelset er et stille rum, der ikke er disponibel for en masse støj.
Bekymringer ingen adgang
Det med at soveværelset skal være helligt, er også aktuelt her. De fleste af os kender det med, at tankerne skøjter rundt i hovedet, når vi ikke kan sove. Vi tænker på alt det, vi skal huske dagen efter, alt det vi ikke fik gjort og alt muligt andet. Det kan være enormt stressende at ligge der og tænke på alle de ting, som man alligevel ikke kan gøre noget ved nu og her.
Fokuser derfor på, at bekymringerne er forbudt at tage med sig i seng. Hvis der alligevel opstår bekymringer og tanker, når man ligger der, og forsøger at sove – så sørg for at have en lille notesbog liggende på natbordet. På den måde kan du hurtigt få skrevet de ting, du skal huske ned, så de ikke fylder i hovedet og forstyrrer din nattesøvn.
Alle fortjener en god nattesøvn
Der er således masser, man kan gøre, hvis man ikke altid kan sove – og vi håber at vores gode råd til at falde i søvn, kan hjælpe jer en smule på vej.
Vi kan nok ikke hjælpe dig med rygestoppet eller få dig ud på løbeturen, men vi kan hjælpe dig med det, som vi er gode til. Hvis du mangler en god madras, eller er interesseret i at høre mere om vores udvalg af åndbare produkter, er du som altid meget velkommen til at kontakte os.
Vores søvnspecialister sidder klar til at hjælpe dig mod bedre nattesøvn – og måske de har lidt flere tips og tricks i ærmet, end dem der er i indlægget her.